Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης στην εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, στις 13 Ιανουαρίου 2016 στις 11.25 π.μ., στην Πολιτική Αντιπαράθεση για την αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές και το Ασφαλιστικό.
«Η Ελλάδα θέλει επενδύσεις , αλλά πρέπει να δώσει το μήνυμα προς τα έξω ότι δεν είναι ¨μπανανία¨. Θέλει υγιείς επενδυτές που δεν θα έρθουν για το πρόσκαιρο κέρδος, αλλά θα επενδύσουν σε βάθος χρόνου. Η Cosco απέδειξε ότι είναι μια επιχείρηση που θέλει να επενδύσει σε βάθος χρόνου. Όταν όμως σ΄έναν διαγωνισμό υπάρχει ένας μόνον πλειοδότης όπως στην περίπτωσή της, επιβάλλεται εκ του νόμου να υπάρξει μια περαιτέρω διεργασία. Οπότε, σωστά ο κ. Δρίτσας είπε ότι πρέπει να δούμε κάποια επιπλέον ζητήματα. Ενισχυτικά της διάθεσης προσέλκυσης επενδύσεων , σας λέω ότι αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε το Θριάσιο πεδίο, ως εμπορευματικό κέντρο, που θα καταστήσει την Ελλάδα διαμετακομιστικό κόμβο. Στις 31 Μαρτίου θα έχουμε τις τελικές προσφορές. Ήδη έχουν πάρει τεύχη πάνω από 15 εταιρείες. Από την άλλη πλευρά προχωράμε τον Ελαιώνα. Αυτά τα εμβληματικά έργα δίνουν προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει την επιχειρηματικότητα αλλά την υγιή επιχειρηματικότητα.
Ο επενδυτής που έρχεται να επενδύσει σε βάθος χρόνου λαμβάνει υπ΄όψιν του όλα τα μειονεκτήματα και τον υψηλό Φ,Π,Α, και το μεροκάματο, γιατί επιλέγει την επένδυση στρατηγικά. Σας πληροφορώ ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι τέτοια, που ζητήματα όπως αυτά των Τραπεζών τα ξεπερνάει. ‘Όταν δίπλα μας εκρήγνυνται βόμβες, όταν δημιουργούνται θέματα στη Συρία, αυτοί που θέλουν να πάρουν το Νότο ,να μεταφέρουν φορτία και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης από ξένους επενδυτές, θα προτιμήσουν την Ελλάδα.
Συμφωνώ, κάνοντας κριτική και στον εαυτό μου, γιατί ήμουν 20 χρόνια βουλευτής από το Πασοκ, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Σας πληροφορώ ότι, όταν πήγα στο Υπουργείο Μεταφορών, διαπίστωσα ότι ένώ έχουμε μνημονιακή υποχρέωση στις 16 Ιουνίου να καταθέσουμε 2 στρατηγικά σχέδια, ένα για την Εφοδιαστική αλυσίδα και ένα για τις Μεταφορές δεν υπήρχε τίποτε. Για να κάνεις ένα σοβαρό σχέδιο χρειάζεσαι 2,5 χρόνια . Και αυτό έχουμε ξεκινήσει. Για να μπορέσεις να κρεμάσεις έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το μεγάλο πακέτο Γιουνκέρ των 315 δις, πρέπει να πάς με ξένους επενδυτές. Χρειάζεσαι στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο. Η χώρα έμεινε πολύ πίσω. Δεν κοιτάμε όμως πίσω. Κοιτάμε μπροστά. Δεν μπορούν να μας επικρίνουν όμως επειδή έμεινε η χώρα πίσω. Την κριτική μας την κάνουμε όλοι μας.
Τέλος, ως προς το θέμα των Σκουριών, θα ήθελα να βάλετε στη σκέψη σας ότι ο χρυσός έχει πέσει στις παγκόσμιες αγορές τελείως, αλλά η επένδυση των Σκουριών επένδυε στο χαλκό, ο οποίος έχει εξαφανισθεί. Υπάρχουν λοιπόν και άλλα που οι επενδυτές έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά δεν είναι του παρόντος.»
Για το Ασφαλιστικό ο Κ. Σγουρίδης είπε:
«Ένας σοβαρός αναλογισμός δείχνει ότι το όλο ζήτημα του ασφαλιστικού έχει μια μαύρη τρύπα ίση με έξι φορές το ΑΕΠ της χώρας. Συνεπώς αυτό το μεγάλο πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι με γόρδιο δεσμό αλλά με διαδοχικές προσεγγίσεις.
Οι διαδοχικές προσεγγίσεις που γίνανε μέχρι τώρα δώσανε κάποιες λύσεις, δεν εξασφαλίζουν όμως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Η διαδοχική προσέγγιση που κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον κ. Κατρούγκαλο είναι μια σοβαρή πραγματικά προσέγγιση, λύνει πολλά ζητήματα, τα ανέφερε και ο κ. Φορτσάκης προς τιμήν του, από εκεί και πέρα υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτές τις εισφορές πρέπει να βρούμε πηγές, ώστε να μπορέσουμε να τις μειώσουμε. Μια πρόταση που κάνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι να υπάρξει κράτηση1%° °επί των χρηματοπιστωτικών αλλαγών. Είναι πρόταση κοστολογημένη στα 750.000 € ετησίως.
Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στο οποίο πρέπει να υπάρξει διακομματική συναίνεση».
Σε ότι αφορά την παραίνεση κάποιων υπουργών προς τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί , ο κ. Σγουρίδης σημείωσε: «Οι διαμαρτυρίες του κόσμου βοηθούν τη διαπραγμάτευση. Βοηθούν να δείξουν το δρόμο»