Χαιρετισμός του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη, στην εκδήλωση για τα 111 χρόνια λειτουργίας της ΜΙΝΕΡΒΑ, στο Ζάππειο, στις 25 Ιουνίου 2015.

Κυρίες και κύριοι, κύριε Μπούρα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, γιατί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Με δικές μας παρελθόντων ετών ευθύνες βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα μιας υπόγειας διαμάχης δυνάμεων που θέλουν την διάλυση της Ευρωζώνης και άλλων που ανθίστανται.

Εύχομαι και πιστεύω να ξεπεράσουμε τον σκόπελο χωρίς διχασμό του λαού, γιατί όποτε ο λαός διχάστηκε είχαμε μεγάλες εθνικές καταστροφές.

Είναι γεγονός όμως πως ως λαός, απεχθανόμαστε τους κανόνες και ρέπουμε στο άκοπο κέρδος.

Αυτή μας η τάση τα τελευταία χρόνια, μας οδήγησε στην παγίδα της ήσσονος προσπάθειας, στην παγίδα των επιδοτήσεων και όχι της ποιότητας, στην παγίδα του παραγωγού του καναπέ.

Και όμως:

  • έχουμε τεράστια βιοποικιλότητα
  • έχουμε τεράστιας διατροφικής αξίας προϊόντα
  • έχουμε εκπληκτικές ομορφιές.

Θα περιέκλεια αυτές μας τις δυνατότητες σε αυτή τη φράση, η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν να ζήσουν από την ΓΗ και τις ΟΜΟΡΦΙΕΣ της.

Έχουμε τον επίγειο χρυσό μας το λάδι, τις ελιές μας, τα τυριά μας, τα κρασιά μας, τα κρέατά μας πλούσια σε Ω3 λιπαρά.

Έχουμε 101 εκλεκτά προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ένα από αυτά είναι οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής, τις οποίες ξηλώνουμε για να εξορύξουμε έναν άλλο χρυσό που θα μπορούσε να περιμένει.

Να ένα δείγμα στρεβλής ανάπτυξης της χώρας.

Η πολιτική της Νέας Ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζεται σε 3 άξονες:

 

Ο πρώτος Άξονας: Η Αγροτοδιατροφική επάρκεια. Σας πληροφορώ ότι τα 5 τελευταία χρόνια η Ελλάδα της κρίσης εισήγαγε αγροτικά προϊόντα αξίας 240 δις που πολλά από αυτά ήταν αγροτικάκαι θα μπορούσαμε ως χώρα να τα παράγουμε.

 

Ο δεύτερος Άξονας: Η Στροφή στην ποιότητα και την τυποποίηση, με κορυφή την πιστοποίηση της Ελληνικής Κουζίνας στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω της οποίας θα δώσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη «Ναυαρχίδα» της Ελληνικής οικονομίας που είναι ο Τουρισμός.

 

 

Ο τρίτος Άξονας: Η ορθή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων μέσω του Προγράμματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ), ώστε να μην έχουμε καταλογισμούς που οδήγησαν τη χώρα να πληρώσει 1,5 δις ευρώ, να εκκρεμούν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια άλλο 1 δις ευρώ από τέτοιες υποθέσεις και να μην έχουμε υποχρέωση ανακτήσεων 800 εκατομμύρια ευρώ από τους αγρότες για τις οποίες παλεύουμε να μην επιστραφούν.

Αντίθετα θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση της προβολής των αγροτικών προϊόντων, της καινοτομίας και των συλλογικών επιχειρηματικών προσπαθειών ομάδων παραγωγών.

 

Σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε να προβάλουμε και παραδείγματα επιχειρήσεων.

Θέλουμε εθνικούς πρωταθλητές. Ο λόγος είναι απλός.

Η συνταγή ενός εθνικού πρωταθλητή βασίζεται στη νοικοκυροσύνη, στην εργατικότητα, στο μεράκι τα οποία συνδυασμένα με τη μόρφωση βάση της καλλιέργειας και την παιδεία, οδηγούν σε επιχειρηματική επιτυχία μέσω αξιοποίησης εργαλείων όπως η τυποποίηση η προβολή και η δημιουργική φαντασία.

Ένας τέτοιος πρωταθλητής είναι η Μινέρβα International η οποία συμπληρώνει 111 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας από το 1877, όταν η εταιρεία ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ-ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ έβαλε τον θεμέλιο λίθο, όμως συνεπώς 138 χρόνια.

Εύχομαι το σήμα της πρόσκλησης στην εκδήλωση με το άπειρο, να σημαίνει τα άπειρα χρόνια της στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Σας ευχαριστώ και εύχομαι πάντα επιτυχία.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com