Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης εγκαινίασε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 τις εκθέσεις DETROP και OENOS στις εγκαταστάσεις της HELEXPO ΔΕΘ. Η ομιλία του.

 

Με περισσότερους από 500 εκθέτες, 250 προσκεκλημένους, ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 30 χώρες, οι εκθέσεις Detrop και Oenosανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα και έως την 1η Μαρτίου από τη ΔΕΘ-Helexpo στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μέσα από τις εκθέσεις αυτές σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής αλλά και του κλάδου των τροφίμων-ποτών.

Οι δύο εκθέσεις φιλοξενούν παραγωγούς, βιομηχανίες, χονδρεμπόρους, εισαγωγείς και αντιπροσώπους τροφίμων, ποτών και οίνου. Απευθύνονται σε επαγγελματίες του κλάδου που θέλουν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, τα καινοτόμα προϊόντα, να ανανεώσουν τις επαφές τους και να αναπτύξουν συνεργασίες με εταιρείες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, εγκαινιάζοντας την έκθεση διαβεβαίωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η σύνδεση πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με σκοπό τη βέλτιστη τυποποίηση των προϊόντων, τη διαφημιστική τους προβολή και την προώθηση των εξαγωγών.

Επεσήμανε δε ότι «θέλουμε μέσω της ελληνικής μεσογειακής διατροφής να δώσουμε και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, στον τουρισμό».

10994443_1626832747538354_5232372628431139546_n

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, σημείωσε πως οι εκθέσεις συντείνουν στην πολιτική εξωστρέφεια στο τομέα της παραγωγής, ωστόσο, πρόσθεσε ότι  «πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα για να βοηθηθούν οι Έλληνες εξαγωγείς να προσεγγίσουν τις ξένες αγορές».

«Οι εκθέσεις Detrop και Oenos αναδεικνύουν και προβάλλουν την ποιοτική ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα» δήλωσε υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

10006970_1626849777536651_1149123770366019773_n

Η κα. Πατουλίδου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, υπογράμμισε πως «όσο καλό και εάν είναι ένα προϊόν, εάν δεν το επικοινωνείς και δεν το αναδεικνύεις, είναι σαν να μην υπάρχει. Το βασικό είναι ότι έχουμε προϊόντα και με ονοματεπώνυμο και με πιστοποίηση και με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Μέσα από τέτοιες εκθέσεις μπορείς να τα αναδείξεις».

Στις προοπτικές της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της κ. Γιάννης Μπουτάρης, λέγοντας πως με αιχμή τις εκθέσεις Detrop και Oenos, η πόλη μπορεί να γίνει η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων της Μακεδονίας.

Οι εκθέσεις Detrop και Oenos, τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και πολλών κλαδικών φορέων, ενώ υποστηρίζονται και από πλήθος χορηγών.

egkainia_detrop-oenos

H ΟΜΙΛΙΑ του Υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη στα εγκαίνια  της  DETROP ΟΙΝΟΣ

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να παρευρίσκομαι και να εγκαινιάζω την 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών την 5η Διεθνή Έκθεση Οίνου.

 

Οι εκθέσεις αυτές αναδεικνύουν θετικά 2 ζητήματα:

Το πρώτο ζήτημα δείχνει τις δυνατότητες που έχει η Ελληνική παραγωγή διότι τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα:

  • παράγονται από ανθρώπους με μεράκι
  • είναι ασφαλή και υγιεινά
  • έχουν σταθερές ποιτικές προδιαγραφές
  • έχουν παραδοσιακή ταυτότητα σε ορισμένες περιπτώσεις μοναδική στον κόσμο
  • εμπεριέχουν προστατευμένη ονομασία προέλευσης και προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη.

 

Το δεύτερο ζήτημα δείχνει ότι ο Τομέας Τροφίμων και ποτών αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο στη Χώρα μας σε κύκλο εργασιών, προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης  και κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Μετά από τις διαπιστώσεις αυτές, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει, ότι αφού πηγαίνει καλά ο κλάδος δεν χρειάζεται και καμία περαιτέρω παρέμβαση.

Όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και μάλιστα σε μία Χώρα που χρειάζεται την παραγωγή και την εξωστρεφή διάθεσή της για να καλύψει το χρέος της, γιατί τα δανεικά δεν ξεπληρώνονται με δανεικά, όπως σωστά έλεγαν οι γονείς μας.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ:

Να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον δευτερογενή στο μέγιστο βαθμό για την καλύτερη τυποποίηση των προϊόντων μας. Για το σκοπό αυτό:

  • θα απλουστεύσουμε τις διαδικασίες για να γίνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου ποιο προσιτές και φιλικές για τους ενδιαφερόμενους του κλάδου
  • θα ενθαρρύνουμε την αναδιάρθρωση των αγροτικών, κτηνοτροφικών, ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε πιο δυναμικές για ποιοτικά εξαγώγιμα προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τους οίνους.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι και η αλλαγή νοοτροπίας. Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΣΗ ταυτοτήτων ετικετών και οι μικρές ποσότητες αποπροσανατολίζουν τον ξένο καταναλωτή και τους ξένους διακινητές.

  • Θα βοηθήσουμε την μεταποιητική και εμπορική βιομηχανία, με επενδυτικά προγράμματα για εισαγωγή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, εκσυγχρονισμού κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού για να έχουμε υψηλής ασφάλειας και θρεπτικής αξίας τρόφιμα.

 

Κυρίες και κύριοι,

Με σεβασμό στην προστασία της Ελληνικής Βιοποικιλότητας που είναι κληρονομιά μας και παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές.

Με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγιεινή.

Θέλουμε να δώσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη «ναυαρχίδα» της Ελληνικής οικονομίας που είναι ο Τουρισμός, μέσω της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής.

Σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία οι Τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να ανακυκλώνουν το brand name αυτό στα ξενοδοχεία, σε συνέδρια, σε εκδηλώσεις. Ομοίως ηλεκτρονικός και έντυπος τύπος, μέσω περιοδικών, social media κλπ. Το ίδιο και οι πρεσβευτές του χώρου, όπως αναγνωρισμένα πρόσωπα, sommelier κλπ.

Τελειώνοντας θα σας εκμυστηρευτώ ένα όραμα και ποια ήταν και είναι η πεποίθησή μου:

Να δημιουργήσουμε ένα Portal Ελλάδα σε 8-9 γλώσσες ανοικτό για όλα τα προϊόντα, τους τύπους τους, τις περιοχές και τις επιχειρήσεις, όπου ο οποιοσδήποτε ξένος ή Έλληνας επενδυτής αναζητώντας κάτι μπορεί να το βρει οριζοντίως ή καθέτως. Π.χ. ζητάς ένα προϊόν ή μια καλλιέργεια και αυτομάτως στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζονται οι επιχειρήσεις ή οι καλλιεργητές που το παράγουν με όλα τα στοιχεία τους.

Πεποίθησή μου ήταν και είναι ότι η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να ΖΗΣΕΙ από την ΓΗ και τις ΟΜΟΡΦΙΕΣ της. Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω την 24η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών και την 5η Διεθνή Έκθεση Οίνου.

10689501_1626829444205351_5081108588635261858_n

 

Σας ευχαριστώ

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com