Oμιλία στη πρόταση δυσπιστίας 26.03.2008

H πρόταση δυσπιστίας αφορά εσάς, αφορά την πιο ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση του τόπου, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, διατάραξε την κοινωνική και εργασιακή γαλήνη του τόπου και μάλιστα, σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι γι’ αυτήν τη χώρα.

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης
.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με τρεις επισημάνσεις.

Η πρώτη επισήμανση σχετίζεται με το ότι η πρόταση μομφής, την οποία έχουμε καταθέσει, δεν έχει να κάνει με το ασφαλιστικό –το οποίο συζητήσαμε- έχει να κάνει και με το ασφαλιστικό. Είναι μια πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην όλη πολιτική της Κυβέρνησης.

Η δεύτερη επισήμανση που έχω να κάνω είναι ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, όταν άκουσα από το στόμα του κ. Αλαβάνου τη φράση «βρε, καλώς τα παιδιά». Αυτό θυμίζει έναν παλαιοκομματισμό. Κρίμα γιατί φαίνεται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν παλιές συνταγές σε καινούργια κατσαρόλα.

 Η τρίτη επισήμανση που έχω να κάνω είναι ότι είπε η κ. Ράγιου ότι τρέχουν με ταχεία, ενώ εμείς πάμε με τον «καρβουνιάρη».

Οφείλω να σας πω, κυρία Ράγιου, ότι εσείς αποπέμψατε τη μηχανή από τα υπόλοιπα βαγόνια του τρένου και τα αφήσατε να πηγαίνουν προς τα πίσω και θέλετε μόνο τους ολίγους που έχετε μέσα στη μηχανή να τους οδηγήσετε μπροστά. Και θα έλεγα ότι σε τεστ Παπ υποβάλλονται όσοι θέλουν να προλάβουν τον καρκίνο. Άρα, λοιπόν, σε «τεστ Παπανδρέου» θα υποβληθούν όσοι θέλουν να αποφύγουν τον καρκίνο της Νέας Δημοκρατίας.
Άκουσα τους συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αναλίσκονται σε επιχειρήματα γιατί κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την πρόταση δυσπιστίας, χάνοντας την ουσία της πρότασης. Διότι, μια πρόταση δυσπιστίας έχει να κάνει με την κριτική, την αυτοκριτική του πώς διορθωνόμαστε, να προλάβουμε γιατί ο εχθρός όλων μας είναι τα προβλήματα του λαού και αυτά πρέπει να επιλύσουμε και όχι να μπαίνουμε σε θεωρητικολογίες και αναγνώσματα.
Κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλησε να ανακτήσει τις πρωτοβουλίες έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και όμως, κύριοι συνάδελφοι, η πρόταση δυσπιστίας αφορά εσάς, αφορά την πιο ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση του τόπου, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, διατάραξε την κοινωνική και εργασιακή γαλήνη του τόπου και μάλιστα, σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι γι’ αυτήν τη χώρα, όταν τα πάντα γύρω μας είναι ρευστά και χρειάζεται μία κοινωνική συνοχή, ένα αρραγές μέτωπο, για να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις των καιρών.
Και για του λόγου το αληθές, θα κάνω μία πολύ μικρή αναδρομή, γιατί ακούστηκε από το φίλο μου, τον κ. Αγοραστό, ότι είμαστε φτωχοί σε έργα.
Παραλάβατε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, μια χώρα που είχε λύσει ζητήματα της οικονομικής της σταθερότητας. Παραλάβατε μια χώρα που ήταν στον σκληρό πυρήνα της Ο.Ν.Ε. Φαντασθείτε να μην υπήρχε το ευρώ, όπως σας είπε ο κ. Πάγκαλος, σε τι κατάσταση θα βρισκόταν η χώρα. Παραλάβατε μια χώρα μακράν πλουσιότερη και ισχυρότερη ως χώρα στο γεωγραφικό της περίγυρο, στα Βαλκάνια. Παραλάβατε μια Ελλάδα που ήταν η μικρότερη χώρα που θα διοργάνωνε και διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παραλάβατε μια Ελλάδα που είχε μετατρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις σε ευρωτουρκικές σχέσεις και παράλληλα, είχε στρώσει το έδαφος, ώστε να μπει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραλάβατε μια χώρα που άρχισε να διαμορφώνει τις υποδομές της δυναμικά, αξιοποιώντας τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέχεια αυτών είναι τα μεγάλα έργα, τα οποία τώρα σχεδιάζετε και περνάνε μέσα στη Βουλή με νόμους. Δηλαδή, παραλάβατε μια χώρα έτοιμη να ηγεμονεύσει στον περιβάλλοντα χώρο της.

Όλα αυτά, όμως, απαιτούσαν μια υπερπροσπάθεια και των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του λαού, μια υπερπροσπάθεια η οποία κούρασε. Το αποτέλεσμα αυτών ήταν οι εκλογές του 2004.

Τι θα περίμενε, όμως, ο λαός από σας; Αντί να δείξετε την ορμή της προσφοράς ενός Κόμματος που για πολλά χρόνια ήταν μακράν της εξουσίας, ξεκινήσατε κουρασμένοι. Αντί, λοιπόν, να προχωρήσετε σε μεταρρυθμίσεις, αφενός, προχωρήσατε στην απογραφή, για να ενοχοποιήσετε το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στην ουσία, όμως, δυσφημίσατε τη χώρα, τη βάλατε σε επιτήρηση. Αυτήν την επιτήρηση ακόμα πληρώνουμε σήμερα και στο ασφαλιστικό. Και θα εξηγήσω παρακάτω.

Αφετέρου, βολευτήκατε στην απραξία, εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική που σας είχαμε κληροδοτήσει. Κάψατε στο τζάκι τα ξύλα που σας είχαμε έτοιμα και δεν φέρατε ούτε νέο ξύλο. Ένα ξύλο από το δάσος δεν το κουβαλήσατε εσείς.
Σήμερα, επιχαίρεστε για τις αδυναμίες της Αντιπολίτευσης, στρουθοκαμηλίζοντας, χωρίς να αναλύετε ότι κυβερνάτε τον τόπο με το μικρότερο ποσοστό που κυβέρνησε ποτέ τη χώρα Κυβέρνηση.
 Δεν πήρατε το μήνυμα πως με την πολιτική σας κάνατε την Ελλάδα μια απέραντη εκκλησία. Μπαίνει πελάτης στο κατάστημα και σταυροκοπιέται ο καταστηματάρχης. Πάει καταναλωτής στο σούπερ μάρκετ και μόλις βλέπει τις τιμές, κάνει το σταυρό του. Βογκάει η αγορά και υπάρχει θέμα επιβίωσης στα λαϊκά στρώματα.

 Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και δεν ετοιμάζετε τη χώρα απέναντι σε μια οικονομική ουσιαστικά κρίση που επέρχεται. Το ευρώ θα φτάσει 1,6 του δολαρίου και αυτή η νομισματική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα μετακυληθεί και στην Ευρώπη -δεν θα μετακυληθεί μόνο στην Κίνα ή την Ινδία- και στην ουσία θα την πληρώσουν όχι οι ισχυρές χώρες, αλλά οι ασθενέστερες, όπως καταντήσατε μετά την απογραφή την Ελλάδα. Κατεβάσατε στροφές, αντί να δώσετε γκάζια στη μηχανή της ανάπτυξης.
Έτσι, λοιπόν, προχωρήσατε και στο ασφαλιστικό και γράψατε ένα νομοσχέδιο τριακοσίων σελίδων, μόνο και μόνο για να έχετε το άλλοθι απέναντι στον Αλμούνια, ότι εκπληρώσατε έναν από τους όρους που σας έβαλε για να φύγουμε από την επιτήρηση. Και δημιουργήσατε μια αναταραχή, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Χωρίς πολιτική σέρνεστε πίσω από τα γεγονότα.
Πρώτη φορά βλέπω Κυβέρνηση η οποία πουλάει στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, χωρίς κατά βάση να κερδίζει το κράτος, ο λαός, ούτε και η επιχείρηση που πουλάει τις μετοχές. Μόνο ο ιδιώτης. Αγόρασε η MARFIN 16 ευρώ τη μετοχή, όταν εσείς λέγατε «ας κρατήσουμε το 5%, δεν μας πειράζει, μόνο αυτό μας χρειάζεται». Και όταν αγόρασε η MARFIN το 20%, τώρα πουλάει με 27% στη DEUTSCHE TELECOM. Αυτή είναι η ουσία.
Μόνο μία λύση μπορώ να δώσω σε αυτό το ζήτημα. Θα πω κατά βάση χαριτολογώντας ότι ο κύριος Πρωθυπουργός, επειδή είναι Παναθηναϊκός, μέσα στην απόγνωσή του ότι δεν παίρνει πρωτάθλημα, θέλει να δώσει από την πίσω πόρτα στον κ. Βγενόπουλο χρήματα, μπας και πάρει την ΠΑΕ και πάει μπροστά ο Παναθηναϊκός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πήραμε το κύπελλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Χάσατε τις πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Υπάρχουν και Ολυμπιακοί στην Αίθουσα, δεδηλωμένοι, κύριε συνάδελφε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν θεωρώ στην εξωτερική πολιτική ότι οι δημόσιες σχέσεις μεταξύ τυρού και αχλαδιού είναι πρωτοβουλίες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πρωτοβουλίες, κατά την άποψή μου –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- είναι να έχεις στόχο, σχέδιο και υλοποίηση. Απεμπολήσατε τα κεκτημένα στο Ελσίνκι, σας έπεσε η σκυτάλη στο Σκοπιανό, συρόμενοι πίσω από τις πρωτοβουλίες του ισχυρότερου και θα ακολουθήσει να φανταστείτε σχέδιο Ανάν καινούργιο στο Κυπριακό.

Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό σας. Αμφισβητώ την ικανότητά σας. Αντί, λοιπόν, να κατανοήσετε την ουσία της πρότασης μομφής, πάλι ψάχνετε να καλυφθείτε πίσω από διαδικαστικά και εσωκομματικά τρυκ.
Φτάνει πια. Έλεος! Υπερψηφίζω την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com